Brandflyget startade på 50-talet i Sverige och stöttar räddningstjänsten med att lokalisera bränder innan de hinner växa till sig. Det innebär inte bara att skogsägarna undviker att få stora skogsarealer nedbrända, det minskar också kostnaderna för räddningstjänsten då de kan snabbt bekämpa bränder innan de växer sig stora, vilket kräver stora resurser att släcka.
Piloterna som flyger gör det helt frivilligt och får ingen ersättning annat än att de får flygtid.
Det finns två rundor i Östergötland. Den norr om Roxen flygs i första hand av NAFK och den söder om Roxen av LFK. Man flyger med två personer ombord. En befälhavare som flyger flygplanet och en spanare som navigerar och kommunicerar med räddningstjänsten. 28 piloter har ställt upp och de flyger besättningsvis en dag i veckan under tre veckor, sedan skiftas det till en ny besättning.
Kartstudier av södra rundan
Som hjälp har man Rakel där man styrs från SOS Alarmering samt räddningstjänstens 50-tusendelskartor som är uppdelade enligt koordinatsystemet Rikets nät.
För att avgöra om det ska flygas en viss dag så kontrollerar man först brandriskprognoserna på MSB eller SMHI. Om det är en 4 enligt den 5-gradiga FWI-skalan så flygs ett pass om dagen och är det 5/5E så flygs två pass om dagen enligt en förutbestämd flygrutt. Det som avgör enligt FWI-skalan är inte hur lätt det tar eld, utan hur lätt elden sprider sig.
För att få OK att starta så kontaktar man journumret på Länsstyrelsen. Innan man taxar ut så tar man dessutom kontakt med SOS Alarm via Rakel.
I luften så kommunicerar man med SOS Alarm och anmäler när man hittar en brand. Därefter så kommunicerar man med den aktuella räddningsledaren så att han får en överblick över brandområdet.
- Position?
- Storlek?
- Spridningshåll?
- Fastigheter inom riskzonen för brandens spridning?
- Är den under kontroll?
- Tillfartsvägarnas skick?
- Vattentäkter i närheten?
Hittar då brandflyget verkligen några bränder? I onsdags så hittades en brand öster om Linköping och idag så larmades flyggruppen i Norrköping och fick starta mot en brand norr om Roxen.
Räddningstjänsten fick in ett larm 16.05 om en gräsbrand vid Stora Vadsjön i Tolskepp, väster om Skärblacka, ganska precis mitt emellan Skärblacka och Finspång.
Sammanlagt åkte sju brandbilar från Finspång, Skärblacka, Kvillinge och Ljungsbro till platsen.
De kom dit ungefär 45 minuter efteråt.
Eftersom underlaget är torrt och det blåste spred sig elden till den intilliggande skogen.
- Branden var allvarlig och 40 gånger 200 meter stor, sa Lennart Månsson som är inre befäl vid Räddningstjänsten.
Det finns ett hus där branden startade men som tur var för de boende låg vinden rätt och branden spred sig istället in mot skogen.
Vid 19.30-tiden på söndagskvällen hade Räddningstjänsten ringat in och lyckats släcka elden.
2003 så ströp Räddningsverket budgeten till brandflyget, men det visade sig att bara kostnaderna för en veckas brandbekämpning i närheten av Sollefteå kostade staten lika mycket som brandflyget över hela Sverige kostar under ett år, så 2007 var brandflyget i tjänst åter igen.
Vi kommer snart att lägga upp en sida på LFK:s hemsida för medlemmar som beskriver mer detaljer om brandflyget. Under tiden kan ni bl.a. lyssna på det här reportaget hos SR om brandflyg.
"Brandflyg Östgöta Blå 5 redo att påbörja spaning på södra brandslingan, kom".
Brandflygssäsongen har inletts! http://www.leksand.se/grasbrand
SvaraRadera